Een impressie geschreven door Cees van het bridgeweekend 2019 gehouden in hotel Schaepkens van St. Fijt in Valkenburg.

Het was ondanks een heel regenachtige zondag (net als vorig jaar in Wageningen) weer een geslaagd weekend. Het was wel even een stukje rijden zowel met de auto als met de trein. Ineke Liefting had voor de treinreis een groepje van 7 personen bij elkaar gekregen en daarmee krijg je bij de NS een flinke groepskorting: Voor 70 euro met ze'n zevenen heen en weer naar Valkenburg, 10 euro p.p. dus, daar kan je met de auto niet voor rijden!

Valkenburg is een aardig stadje in het diepe zuiden van Limburg niet ver van Maastricht. Het hotel waar wij verbleven, Schaepkens en St. Fijth, lag ingeklemd tussen de spoorlijn en de doorgaande weg naar de stad. Een groot deel van het centrum van de stad bestaat uit een aantal straten waar de restaurants als een lint aan elkaar geregen liggen. Het zag er heel gezellig uit. Wat opviel was dat er veel hotels in Valkenburg zijn, maar dat een groot deel daarvan vergane glorie is en in ieder geval aan de buitenkant slecht onderhouden zijn. Bij Schaepkens en St. Fijth was het een mix van nieuw en oude meuk: De bridgezaal op de benedenverdieping was totaal gemoderniseerd in een prachtige, ruime en gezellige ruimte dit in tegenstelling tot de kamer(s), in ieder geval onze 'superieur(??)' kamer.

bwe 2019 cp1Op de bediening, ook in de bar was niets aan te merken! Hoewel... Wij waren vrijdag al redelijk vroeg aanwezig en hadden na de autorit wel trek in een tosti. "Geen probleem" zei de receptioniste "loopt u maar naar de bar, daar kunt u bestellen". Wij op verkenning, in de bar was niemand te zien, dus wij op ons gemak de andere ruimtes verkennen. Komt er opeens een jonge dame vanuit een andere ruimte aangelopen en roept zodanig hard dat het op de Couberg te horen was: "Ja... geduld is een schone zaak!". Wij keken elkaar niets vermoedend aan en dachten: "Wat krijgen we nou?". Hoezo bijdehand?? Dit was de eerste kennismaking met de vrouw met de 'big boobies' (dat is engels en betekent: een flinke bos hout veur de deur)! Maar dat was nog maar het begin. Tijdens de eerste bridgesessie het volgende voorval. Wij speelden tegen Ineke & Jan en er was een bestelling opgenomen voor de drankjes en die werden geserveerd. Jan had al eerder een consumptie genuttigd maar had nog niet betaald en vraagt aan de 'boobies' hoeveel een alcoholvrij biertje kost. Het antwoord: "Ja mijnheer dat had u moeten opgeven toen ik de bestelling kwam opnemen, wij blijven niet heen en weer lopen!". Hoezo bijdehand?? Jan, heel beleefd: "Maar ik wilde nog betalen van de vorige ronde". Het was even stil en de 'boobies' die wat kleiner werden, hoewel nauwelijks te zien, vonden nu zelf ook wel dat ze net iets te ver waren gegaan, een excuus volgde. Maar verder werkte(n) zij keihard en zorgde(n) ze goed voor de klanten. Voor het afrekenen van consumpties heeft Schaepkens en St. Fijth een apart systeem namelijk muntjes (of op ze'n Valkenburg's: muntskens). De muntjes deden me denken aan heel vroeger toen we thuis nog het Vlooienspel speelden! Heel bijzonder, een aanrader voor de Fletchers en de Van de Valken...!

De zaterdagmiddag werd door de meesten benut voor een uitstapje naar Valkenburg, Maastricht, Luik of Aken maar ook de fietsploeg (nu nog maar 3) was er weer. Arie, sportief als altijd op zijn gewone fiets en Joop en Cock elektrisch, trokken een pittig rondje heb ik begrepen! Zoals gezegd, op zondag regende het grootste deel van de dag. De meesten bleven in het hotel en vermaakten zich met klaverjassen en het edele Keez-spel. Sommigen gingen naar het casino maar desondanks dat je daar doorgaans 'uitgekleed' wordt, keerden ze lachend in het hotel terug. Akela Ineke had natuurlijk weer iets georganiseerd nml. een wandeltocht met daarin een uitstapje naar de grotten. Het ploegje: Ineke, Jan, Wil, Lenie, Arie en Cock liepen een tocht van 8 km. Ja, je leest het goed, Cock aan de wandel! Blijkbaar was het ruim van te voren al gepland want Cock heeft er speciaal voor getraind thuis. Diverse malen liep hij rondjes van 4 km door tweemaal zijn voortuin rond te lopen... Klasse Cock!bwe 2019 cp4

Over de bridgeavonden ga ik niet te veel uitwijden, bekijk de overzichten hierboven. Fieke & Erik werden de totaalwinnaars, Bep & Cees sleepten de slemprijs binnen door 7-Harten te bieden en te maken. Ton (kanjer!) had alles weer perfect geregeld en had alles onder controle ondanks het uitvallen van twee paren en een half paar. Joke & Jos moesten zaterdagochtend al afhaken nadat Joke hartritmestoornissen kreeg en zelfs nog naar het ziekhuis is gegaan. Voor Everard werd de druk te groot waardoor hij en Mieke zondagochtend huiswaarts keerden. Gelukkig kon er voor beide paren een invalpaar geregeld worden via de plaatselijke bridgeclub. Beide paren: Mary & Kees en Joke & Henk heel hartelijk dank namens Bridgeclub Vijfhuizen! En tot slot was er Theo die er eigenlijk was voor de foto's maar daar om en of andere reden niet aan toegekomen was maar zich door Ton heeft laten overhalen om in te vallen voor de zieke Mary.
Voor volgend jaar eerst maar een doktersverklaring overleggen voordat je je mag aanmelden?? Maar zonder gekheid: Gelukkig gaat het weer goed met Joke en Mary was maandagochtend weer mobiel. Joke & Jos en Mieke & Evard hoop ik a.s. donderdag weer te treffen op de club.

En zo kwam er weer een einde aan en heel geslaagd bridgeweekend! Op naar bridgeweekend 2020!